Anna Ledin blir ny generaldirektör på HaV – vilken kurs tar hon ut?

ledinAnna Ledin tillträder sitt uppdrag 1 april. Foto: Från Regeringen.se


Många vattenvänner har hållit tummarna för att Havs- och vattenmyndigheten ska få en mer miljöinriktad generaldirektör. Är Anna Ledin namnet de väntat på?


I höstas meddelade regeringen att de hade utsett Jakob Granit som ny generaldirektör för Sida, och att han därmed skulle lämna uppdraget på Havs- och vattenmyndigheten. Under torsdagen presenterades efterträdaren, och man har uppenbarligen fiskat i de egna kvarteren i Göteborg. Det blir nämligen Anna Ledin som får posten, och hon kommer närmast från en tjänst som direktör för miljöförvaltningen vid Göteborgs Stad.

– Sveriges havs- och vattenmiljöer är unika och de ska bevaras och förvaltas för framtida generationer. Jag är mycket glad för att Anna Ledin har tackat ja till uppdraget som generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten. Hon har en gedigen erfarenhet från både sakområdet och från att leda en stor politiskt styrd organisation, sa Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari under presentationen,

Jakob Granit har under sin tid kritiserats av flera miljöorganisationer för att gå vattenbrukets och vattenkraftens ärenden, och frågan är förstås om Anna Ledin väljer en annan inriktning?

I pressmeddelandet framgår det att hon tidigare har varit verksam som professor vid Institutionen för hållbar utveckling vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och vid Danmarks Tekniska universitet i Köpenhamn. Hon har också varit huvudsekreterare vid Forskningsrådet för miljö-areella näringar och samhällsbyggande på Formas.
– Jag känner en trygghet i att jag har en bra ryggsäck i de här frågorna, sa Anna Ledin och poängterade sitt stora intresse för just vattenfrågor.
Anna nämnde själv problemen med övergödning och utmaningarna att bygga upp livskraftiga fiskbestånd.

Romina Pourmokhtari ingav förhoppningar om en bra kurs när hon presenterade vilket fokus den nya generaldirektören ska ha, nämligen:
1) Verka för att miljökvalitetsmålen nås.
2) Verka för en ekosystembaserad förvaltning, där miljöskydd och fiskförvaltning ska utgöra en helhet som stärker varandra.

Här kan du se presentationen av Anna Ledin i sin helhet!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv